Şimdiii bu yazının telif hakkı tamamen bana aittir! Ona göre! :D Bir de şimdilik görebileceğin tek foto üstteki assos fotom :D
Bu yazı genel bir Çanakkale yazısıdır. Geçen bir blogger arkadaş (lovehouse) daha önce Çanakkaleye gelmediğinden bahsetmişti bir yazısında; ben de düşündüm ve Çanakkaleyi bilen biri olarak şöyle bildiğim kadarıyla bir yazı hazırlayayım. Öyle gezgin değilim kendimce anlatıcam :
Çanakkale Merkez, İlçeler, Bilmeniz gereken mevkiler
Şimdi Çanakkale merkez deyince ne anlamalısınız? : Öncelikle Çanakkale bir büyükşehir değil!!!
Kordon, yeni kordon, esenler gibi ana mevkiler Çanakkale merkeze aittir. Çimenlik kalesi, Hamidiye tabyası gibi gezilecek mekanlar buradadır.'
' Çanakkale şehitliği'' Gelibolu yarımadasında (Gelibolu değil(!)) yer alır. Kepez beldesi, Dardanos mevki, Güzelyalı köyü, intepe ise Çanakkale'den izmir yolu doğrultusunda yer alan Çanakkaleyle bitişmiş yerlerdir.
Anadolu tarafındakiler:
Ankara yolu doğrultusundakiler:
Lapseki: (burda tarihi bir yer yok) deniz kenarı bir ilçe. Dalyan ve Çardak mevkilerinde denize girilebiliyor. Karşı tarafında Gelibolu ilçesi yer alır. Lapseki-Gelibolu arasında feribot seferleri mevcuttur.
Biga: En büyük ilçelerden. Biga merkezde deniz bulunmaz. Parion Antik kenti bu ilçe sınırlarında yer alır. Karabiga, Kemer mevkilerinde denize girilebilmektedir.
Balıkesir yolu doğrultusundakiler:
Çan : Çanakkale Kale Seramik'in ana merkezinin bulunduğu ilçe. Başka özelliği yok :D
Yenice: Kazdağlarının eteğinde minik bir ilçe. Merkeze uzak bir ilçe. Nuri Bilge Ceylan'ın memleketi. İlçede bir sokağın adı Nuri Bilge Ceylan'a verilmiş. Ahlat Ağacı filmi Yenice, Çan ve Çanakkale merkez civarında çekilmiştir. Taşlar pastanesine ait Yenice Dondurma patentli olup keçi sütünden yapılır; şiddetle önerilir :D Edremit yolu üzerinde, yeniceye 40 dakika uzaklıktaki aşağıçavuş alabalık tesislerine uğrayabilirsiniz..
İzmir yolu doğrultusundakiler:
Kepez: Burası çanakkaleyle birleşmiş bir belde. Kepez plajında kamp alanı var. Onun dışında değişik bir şey yok :D Kepez plajı da mavi bayraklıdır. Sığ kesimleri çocuklar için uygun ancak boyu geçen yerlerde boğazın akıntısını hissedebilirsiniz yüzme bilmeyen derine gitmesin :D
Dardanos mevki: Kepezden sonra yer alan yazlıkların bulunduğu deniz kenarı bir yer. ÇOMÜ'nün denize girilebilen bir yerleşkesi var burda. Ayrıca Sun San otel, denize girilebilecek bi kaç beach var.
Güzelyalı (köyü): Yazlıkların bulunduğu deniz kenarı bir köy. Ama pek köy gibi değil :D Burda Tusan otel, İris otel gibi deniz kenarı oteller var. Aynı zamanda çanakkale belediyesinin bir plajı var. Ayrıca hem piknik yapabileceğiniz hem denize girebileceğiniz yerler var.
''Çanakkale merkez, kepez, dardanos ve güzelyalı denizleri fena değildir ancak bir koy denizi değil beklentinizi yüksek tutmayın :D''
Truva ören yeri ve Troya müzesi (müzekart geçerli) : Çanakkale merkeze 10km falan. Araçsız gitmeniz zor. Çanakkale merkezden köy otobüslerinin kalktığı yerden tevkifiye köyü otobüsleri ile ulaşılabilir.
Ezine: Meşhuuur Ezine peynirine adını veren ilçe. Ezine merkezde peynir dışında bir olay yok :D Ata Demirer'in Eyvah Eyvah film serisini çektiği 'Geyikli buraya bağlı'.
Geyikli: Denize girilebilen, bozcaadaya geçişlerin yapıldığı küçük şirin bir belde. Kendi aracınızla Çanakkale üzerinden gelirken ezineye varmadan, izmir tarafından çanakkaleye gelirken ezineyi geçince yol ayrımını görürsünüz. Eğer araç imkanınız yoksa ezineden veya çanakkaleden geyikli otobüslerini tercih edebilirsiniz.
Bayramiç: Kazdağlarının eteğinde şirin bir ilçe yine. Ayazma mesire alanı bu ilçe sınırlarındadır. Tatlan tahin helvası meşhurdur. Ayazma alabalık tesislerinde alabalık ve yanında fırınlanmış tahin helvası öneririm. Kirazı ve elması meşhurdur.
Ayvacık : Assos antik kenti ve Babakale , Küçükkuyu bu ilçe sınırlarında yer alır. Ayvacık merkezde yapılacak bir şey yok :D Assos antik kenti ve behramkale köyüne 15 dakika ayvacık. Ayvacık ve küçükkuyu arasındaki alt yol da kadırga koyu, sokakağzı koyları bulunur. Kadırga koyunu tavsiye ederim ;)
Küçükkuyu : Şirin bir sahil kasabası. Denizi oldukça güzeldir. Tariş Adatepe zeytinyağı müzesini gezmenizi öneririm. Burada kamp alanları ve pansiyonlar var. Pansiyon olarak daha önce kaldığım Varol apart ı önerebilirim. Mıhlı şelalesini görün derim ;)
Adatepe köyü: Şirin taş evlerden oluşan eski bir rum-türk köyü. Tabi rumlar mübadelede burdan göçmüşler. Zeus altarına mutlaka gidin ve küçükkuyu körfez manzarasını görün ;)
Yeşilyurt köyü : tık tık.. burda önerim Mannama yemeniz :D Otlu ve sıcak şarap da deneyebilirsiniz.
Avrupa taradındakiler-Gelibolu Yarımadasındakiler
Kilitbahir köyü
Çanakkalenin tam karşısında Kilitbahir (boğazın kilidi) kalesinden adını alan köy. Kilitbahir deniz motorları ile 15 dakikada Çanakkaleden Kilitbahire geçebilir, aynı şekilde dönebilirsiniz ;)
Eceabat: En küçük ilçelerden. Çanakkalenin tam karşısı. Çanakkale-Eceabat arası feribot seferleri mevcut. Eceabat tarafında Suvla şarapçılık var bilginize.
Saros körfezi tarafında kabatepe orman kampı ve eski liman bölgesindeki denizi şiddetle öneririm ;)
Gelibolu: İstanbul yolu üzerinde, Lapsekinin tam karşısında modern bir ilçe. 12 eylül darbesinde ismi geçen Ecevit ve Demirelin bulunduğu Hamzakoy burda yer alıyor ve denize girilen bir yer. Yolunuz düşerse Roma dondurmacısına uğrayınız.
Adalar
Adalar candır gerisi heyecandır :)
Bozcaada : Ayazma plajı, Bademli kurabiye ve daha çok şey.. Bu çok uzun bir yazı olur :D Adaya önerim aracınızla geçmeyin; bisiklet kiralayın motor kiralayın öyle gezin. Zaten merkez için araca ihtiyacınız yok. Bozcaada üzümü, şarapları ünlüdür. Ulaşım için alta bakınız.
Gökçeaada: Bozcaadaya kıyasla çok büyük, efibadem, birden fazla koy, Türkiye'nin en batı ucu. Bu adada aracınız olursa iyi olur :D Sadece Eceabat - Kabatepe den ulaşım mümkün..
Çanakkale'de nerde kalmalı?
İlk kez gelen biriyseniz ve biraz burda kalıp çevreyi gezecekseniz önerim Çanakkale-merkez de kalmanızdır. Yok biz sadece deniz için gelicez diyorsanız Assos tarafını, Bozcaada veya Gökçeada da bütçenize uygun bir pansiyon ya da otel tercih edin derim.
Merkezde nerde kalınır?
Size önerim eğer öyle havuzlu olsun, lüks olsun istemiyorsanız ki bence istemeyin :D Kervansaray otel veya Yabancılar oteli tercih etmenizi öneririm. Bu iki otel Çanakkale'nin en eski otelleri, konum olarak tam merkez de ve butik şirin oteller. Ayrıca otelde yerinizi kendiniz direk otelleri arayarak ayırtın. Diğer önerilerim google map den bakın bunlara yakın otelleri tercih edin. Ha bi tık daha lüks otel olsun diyorsanız tam merkez de denize karşı Limani oteli, Büyük Truva Oteli ve Akol Otel i tercih edebilirsiniz. Çanakkale merkeze bi tık uzak (Kepez) olarak 5 * Kolin Otel var..
Ayrıca kilitbahir köyünde(ulaşım kısmını okuyun) evlerin 1 odası pansiyonlaştırışmış şekilde. Eğer hem sakinlik istiyorum hem Çanakkaleye de rahatça gidiyorum derseniz orayı da öneririm ;)
Çanakkale'de Ulaşım
1) Şehiriçi ulaşım
Belediye otobüsleri ile sağlanıyor. 'Kentkart' uygulaması var. Tek kullanımlık veya devamlı yükletilebilen kent kartı 'kentkart' ibaresi gördüğünüz büfe ve marketlerden temin edebilirsiniz. Çanakkale bir büyükşehir olmadığı için belediye otobüsleri ile ilçelere ulaşım sağlayamazsınız.
2) İlçelere ulaşım
Tüm ilçelerin yerel otobüsleri var. Çanakkale otogardan hepsine binebilirsiniz.
3) Adalara ulaşım ev adalarda ulaşım
Gestaş'dan gideceğiniz yönle ilgili güncel feribot seferlerini öğrenebilirsiniz.
Bozcaada için araçla 'Geyikli' tarafından gidebilirsiniz. Ayrıca çanakkale otogardan geyikli otobüslerine binip bozcaadaya gidicem dediğinizde sizi bozcaada iskelesine bırakırlar. Ayrıca bozcadadan dönüşte geyikli iskelesinde çkale otobüslerine binebilirsiniz. Bir diğer ulaşım ezineden geyikli otobüslerine binmek..
Çanakkale Merkezden sadece 'Deniz otobüsü' ile tek sefer gidiş ve adadan tek sefer dönüş var. Saatler ve ayrıntılı bilgi için Gestaşın sitesine bakınız.Bozcaada'da ilçeiçi otobüsler var. Bir tık pahalı ancak abartı değildi en son gittiğimde.
Gökçeada için sadece Kabatepe limanı üzerinden ulaşım mevcut. Araçla geçicekseniz önden rezervasyon yaptırın derim.. Gestaşa bakınız ;)
Çanakkalede nereler gezilir? Neler yapılmalı?
Şehitlikler (Gelibolu yarımadası)
Öncelikle burası merkezde değil. Yürüyerek her yeri gezebileceğiniz bir alan değil. Araç gerekiyor. Şahsi fikrim yerel turlara katılmanız. Çünkü her yerin bir anlamı bir hikayesi var ve rehberle çok daha iyi geziliyor. Wilusa travel, Granikos travel gibi yerel acentaların günübirlik şehitlik turuna katılın derim. Çok makul fiyata geziliyor.
Çanakkale merkez
Yazacaklarımın hepsini yürüyerek yapılabilir. Zaten araçla Çanakkale merkezde gezmeyin. Bir de önerdiğim kervansaray otel veya yabancılar otelinde kalırsanız heeepsine çok rahat ulaşırsınız.
- Çimenlik kalesi & Nusret mayın gemisi (müzekart geçmez)
- Aynalı çarşı
- Peynir helvası yiyin ( En meşhurları Kadir Usta ve Babalık ancak merkezdeki tüm mekanlarda bence yenebilir aşırı fark yok.)
- Sardal-ye bu mekana mutlaka oturun ve balık yiyin :)
- Loressima Sandviç evi veya Kazan da sandviç öneririm.
- Dondurma için Doğan pastanesini öneririm.
- Efibadem kurabiyesi Aslında gökçeadaya ait. Ancak Gökçeadadaki efibadem kurabiyesi yapan ve satan 'meydani pastaneleri' nin çanakkale merkezde de şubeleri var. deneyin derim.
- Zülalçelikelinkahvesi ( KAHVECİ) Mekan Çanakkale'nin en eski kahvecisi. Şu an torunlardan Zülal hanım işletiyor. San sebastiancheesecake, paris pastası gibi değişik lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.
- Şakirin yerine giderken simit alın ve orda çayla manzaraya karşı keyif yapın (kime sorsanız gösterir).
- Çanakkale merkezde de yer alan yeni kordonda denize girilebilmektedir. Mavi bayraklı olduğunu da ekleyeyim ;) Tabi mavi bayraklı dediysem koy güzelliğinde bir deniz beklemeyin :D
Çanakkale merkez dışında kalan yerler
Bunları aslında bilmeniz gereken mevkiler kısmında anlattım.
Öncelikle size 2 süper günübirlik tur önericem. Bu tur zaman kısıtlaması olan, araçsız olanlar için kurtarıcı.
Granikos Travel diye yerel bir tur firması var.. Mümkünse instagramdan sayfasına gözatmanızı öneririm. Burda kesinlikle reklam yapmıyorum hatta ordan kimseyi tanımıyorum. Cidden. Kendim ve arkadaşlarımın deneyimlediği şeylerin linkini bırakıcam siz göz atın ;)
1) Çanakkalenin gizli güzellikleri Yeşiyurt köyü, assos civarı ;)
2) Gökçeada turu aracınız yoksa, zamanınız yoksa bu tura mutlaka katılın. Ben kendim gittim. Biraz hızlı ama gökçeadadaki hemen her yere gidilebiliyor. Ve ben memnun kalmıştım.
Mermaid
aboww bizim buralar ya bunlar.. :) haha .. Geyikli köyü bize sadece 4-5 dakika mesafe.. ekim ayına kadar burada kalıyoruz. sonra istanbul, mayısta tekrar buralar.. haha..
YanıtlaSil:) güzel yerler buralar ;) keyifli zamanlar diliyorum
SilMermaid, ne harika oldu bu yazı. Sözünde durup, nokta atışları yaptığın için teşekkür ederim :) Ajandamda Çanakkale notlarım vardı, baya ekleme yaptım sayende. Tur isimlerini ve yemek için uğrayacağım yerleri de notlarıma ekledim. Süpersin, sevgiler :)
YanıtlaSilne demekk ;) Bir nebze yardımı dokunduysa ne güzel ;) Aklına bişey takılırsa yaz bana yardımcı olurum :) Sevgiler
SilAklımdasın Mermaid :) İnce ince yazmışsın valla ama yine de bilmediklerimde ricada bulunurum, sevgiler :)
Silheey saol yaa valla nefis yazı yine. bu gezi konularında iyisin seen. baksanaa, şu bayramiç, ayazma, kazdağları bunu olursaaa ayrıca bi yazı da annatsana yaa yani noluuur :)
YanıtlaSilTabikiii ayazmayı çok severim ;) Tabiki ilk gittiğim vakit yazarım o halde ;)
Silheeey yaa aynı anda yorum yapmışız, biliyon muuu, şimdi seni kağıt salıncakta görüp bu bu yazını okuyup yorum yaparken sen de bana gelmişin, jane eyreye. ivit diziyi izle çokzeel :) başka eski dizileri de var ivit filmi de çok :) bizim yerli eyre de güzel ivit :)
YanıtlaSilaaaa kalplerimiz karşılıklıymış ne güzel tesadüüüüff ;)
SilNe güzel bir yazı olmuş. İki sene önce Çanakkale'ye gitmiştik biz de. Assos da çok güzeldir. Bozcaada ve Gökçeada'yı çok merak ediyorum baya revaçtalar şu sıralar..
YanıtlaSilTeşekkür ederim ;)
SilBozcaada da Gökçeadada çok güzeldir ;) Tez vakitte gelip göresin ;)
SilSon zamanlarda çok fazla blogger tanıdım. Birçok yazı okudum, birçok kişiyi listeme ekledim. Sanırım o listenin ortasına bir kişiyi daha eklemeliyim. Emek verilmiş, bilgi ile yoğurulmuş yazılara daima açık olmalıyız. Yazmaya devam ederseniz ilgili bir takipçi kazandınız demektir. Başarılar dilerim :)
YanıtlaSil