27 Kasım 2017 Pazartesi

Ev yapımı sütlaç / Ev yapımı siyah zeytin / Ev yapımı Ayva Reçeli

                        Bu hafta pazarımı evkızı modunda geçirdim :D  Şimdi gelsin tarifler :)



Ev yapımı Sütlaç



Malzemeler 



  •  1 Su bardağından bir parmak eksik pirinç
  • 2 Su bardağı su
  • 1 Su bardağı toz şeker
  • 3 Su bardağı süt
  • 1 yk un
  • 1 tatlı kaşığı vanilin (isteğe bağlı)


Yapılışı

Pirinçleri güzelce yıkıyoruz. Ardından pirinçleri bir tencereye koyuyoruz. Üzerine suyu ekliyoruz ve pirinçleri haşlıyoruz. Pirinçler haşlanıp yumuşayınca üzerine diğer malzemeleri ekliyoruz ve ara ara karıştırarak pişiriyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 5 dakika daha pişirip (arada karıştırın ama sık değil) altını kapatıyoruz. Kaselere boşaltıyoruz. Sıcakken buzdolabına koymuyoruz. Soğuduktan sonra buzdolabına koyacaksak ağzını streç filmle kapatıyoruz ki üstü kurumasın :)



Ev Yapımı Siyah Zeytin




Malzemeler

  • 1 kilo zeytin
  • 1,5 kahve fincanı salamura zeytin/turşu tuzu (Sofra tuzu kullanılmaz(!))
  • 2 yk sirke (istemezseniz koymayabilirsiniz aroma veriyor)
  • Plastik şişe/ konserve kavanozu /Salça kavanozu


Yapımı

Zeytinlerin sert, yüzeyi pürüzsüz olanlarını kavanoza, kavanozun üzerinde biraz boşluk kalana kadar dolduruyoruz. Üzerine malzemeleri koyuyor, ağzını kapatıyor ve sallıyoruz. Kesinlikle su ve yağ kullanmıyoruz. Zeytinleri yıkamıyoruz. Tuz zaten tüm mikropları öldürür. Zeytinleri kuracağımız kapta da su olmamalı. Her gün zeytinleri çalkalıyoruz. 3 günde bir kavanozun kapağını açıyor ve hemen kapatıyoruz (Bu işlemi haftada bir de yapabilirsiniz).  Zeytinde sıvı çıktığını görüceksiniz bu zeytinin acı suyudur. Yemeden önce süzün.  2,5 ay sonra zeytinimiz hazırdır. Yağlayıp yiyebilirsiniz. :)



Evde Ayva Reçeli Yapımı

Malzemeler
  • 6 adet ayva
  • 6 subardağı şeker
  • 3 kabuk tarçın / 4-5 karanfil (Aroma verir. İsteğe bağlı)
  • Su
  • Limon
Yapımı

Ayvaları soyup küçük küçük doğruyoruz. Doğradığımız ayvaları limonlu suya atıyoruz ki kararmasın. Daha sonra ayvaları süzüp tencereye koyuyoruz. Üzerine su ekliyoruz su miktarı, ayvaların üzerini 2 parmak geçecek kadar olucak. Kabuk tarçınları veya Karanfili  veya her ikisini birden atıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan bir 10 dakika kadar sonra tarçın ve karanfilleri  alıyoruz. Şekeri ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Üzerinde oluşan tortuyu alıyoruz.  Ayvaların aşırı yumuşamamasına dikkat ederek reçel koyulaşınca altını kapatıyoruz. Soğuduktan sonra kavanozlara dolduruyoruz ;)



---Mermaid---



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder